Rörlighet & Stabilitet

Vad är detta?

Det är en träningsmetod baserad på Jeremy Krauss Approach Solvents & Glue. Jeremy Krauss är en direkt elev av Dr. Feldenkrais. Träningen sker till största del stående utan partner. Den är strukturerad men utforskandet av och medvetenheten om sin egen kropp är en viktig del. Den är ett bra komplement till andra idrotter t ex kampsporter, ridning, löpning mm.

Rörlighet innebär att invanda rörelsemönster kan ersättas av mera funktionella och effektiva genom att vissa muskler slappnar av i övningarna.

Stabilitet står för förbättringen av styrkan i vissa muskler så att samspelet mellan musklerna i kroppen blir mera harmoniskt och skelettet används på ett mera stabilt och effektivt sätt.

Vem har nytta av det?

Alla som vill använda sin kropp på ett mera effektivt sätt eller som vill motverka smärtor och spänningar som beror på obalans i musklerna och en icke optimal hållning.

Träningen är mindre intensivt än våra andra pass och alla som kan gå till träningen och stå en stund klarar av det. Det passar därmed även äldre.

Vad är vanliga resultat?

Mera kontakt till kroppen i sin helhet – mer kontrollerad användning av musklerna  – ökad förmåga att isolera rörelse – bättre hållning – bättre balans – bättre styrka – bättre rörlighet – bättre uthållighet – bättre andning.

Det här kommer du att lära dig:

  • Kroppskontroll
  • Sätt att förbättra styrka och uthållighet i benen och överkroppen
  • Justering av fotled, knä och höft
  • En helhetskänsla och styrka i låren
  • Insikt i samband mellan fotvalv, sätesmuskler och diafragma
  • Styrka i övre ryggen
  • Nya och kreativa sätt att öka flexibilitet och styrka i upprätt hållning

 

Hur går det till?

Träningen är fördelad på 2 workshops. Varje workshop omfattar 2 helger med träning både lördag och söndag. Tidsåtgång ca 6 tim per dag inkl lunchpaus. 

Dagarna delas upp i 45-60 minuters pass följt av 10-15 minuters paus. Mitt på dagen en lunchpaus på 90 minuter. Antalet deltagare är min 6 och max 12 personer.

Instruktören?

Dirk Handzic kom i kontakt med Jeremy Krauss pga egna knäproblem och har genomgått en omfattande utbildning direkt av Jeremy Krauss och är en av två instruktörer – utöver Jeremy – i Europa.

 

 

Kort demonstration och introduktion av Jeremy Krauss.

Deltagarkommentarer:

Solvents & Glue kursen handlade om enkla naturliga rörelsemoment i kroppen där man dels upplever medvetet själva rörelsen  och samtidigt måste fokusera och koncentrerad följa instruktionerna att isolera vissa rörelsemönster.

Första helgen handlade mest om fötter, tyngdpunkt och olika små höft -och bäckenrörelser.

Till min förvåning fick jag upptäcka att upprepningen av vissa för mig bortglömda små rörelsemönster omedelbart ledde till ändrade kroppsupplevelser, exempelvis att stå stabilare på fötterna, känna tyngden på ett mer jämnfördelad tryggare sätt, upplever en lätthet i vissa rörelsemönster.

Genom att övningar gjordes omväxlande med avslappningspauser fick man tillfälle att känna efter och upptäckta förändringar i sin kropps- och rörelseuppfattning.

Hela träningspasset utfördes på ett lugnt, avslappnad och prestigelöst sätt.

Instruktören gick dessutom individuellt in på deltagarnas olika behov och begränsningar.

Jag är mycket nyfiken på fortsättningen !

Andrej Rosch, Arvika


Övningar som med små medel påverkar kroppen positivt. Övningar som stegvis byggs ihop för god effekt totalt. Skonsam, verksam och annorlunda träning som mjukar upp och frigör kroppen. Även en dos mindfulness när man under lång tid fokuserar enbart på att röra kroppen och känna efter hur det känns.

Annica Persson, Arvika


Jag har lärt mig att min kropp omedvetet rör sig på ett sätt, men skulle ha stor nytta av att lära sig använda andra muskler, andra kopplingar i hjärnan för en viss typ av rörelse. Att det går att träna upp nya rörelsemönster och att hjärnan gillar det. Tror att det gynnar andra kopplingsalternativ för hjärnan (gällande andra områden än fysisk rörelse) också.

Upplägget passade mig. Det är nog bra med två dagar i sträck. Jag har behövt det här (nu är det ju fyra dagar jag varit med) för att känna att jag kan greppa instruktioner tillräckligt bra för att köra vidare träning online.

Solveig Hägerström, Arvika